Wat is NLP

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een levensstijl, welke gebruik maakt van positieve communicatie en zelfontwikkeling. Het wordt ook wel gedefinieerd als “de wetenschap die zich bezighoudt met het bewust maken van onbewuste processen”. 

NLP geeft je een gereedschapskist vol met goed onderbouwde technieken voor jouw brein, waardoor de communicatie met jezelf (interne dialoog) en anderen inzichtelijker worden waardoor we onze persoonlijke effectiviteit vergroten.

 

NLP of te wel Neuro Linguïstisch Programmeren is een term waarbij de meeste mensen direct een frons op hun voorhoofd plaatsen. Echter wanneer we inzoomen op de drie woorden en even stil staan bij de betekenis dan wordt het al in een heel ander perspectief geplaats. 

➢ Neuro: of te wel ons neurologisch apparaat, ons brein, deze filtert alles wat we waarnemen met onze zintuigen (horen, zien, voelen) en geeft er vervolgens een betekenis aan

➢ Linguïstisch: de communicatie/ taal die we, zowel verbaal als non-verbaal met onszelf en anderen spreken.

➢ Programmeren: hoe we de communicatie met onszelf en anderen in ons brein verwerken om te leren en motiveren tot zelf ontwikkeling en verandering van gedrag.

 

Ook NLP ontwikkelt continu door, met name door de NLP-ers zelf. De grondlegger. en wetenschappers er omheen spreken nu meer over de Psychology van het geheel. NLP heeft dit ingevlochten en daarom wordt er ook vaak gesproken over HNLP. Als je deze afkorting uitschrijft kom je op: Humanistic Neuro-Linguistic Psychology™

 

TOEGEPASTE NLP

Bij toegepaste NLP zetten we de basis technieken uit de NLP in binnen een speciaal vakgebied, bijvoorbeeld in een van onze maatwerktrajecten, de NLP management practitioner/ master. Hier gaan we naast de basis NLP practitioner/ master technieken dieper in op de toepassing van NLP binnen een bedrijf. Zo krijg je een betere grip binnen een afdeling en leer hoe je jezelf effectief kunt presenteren. Klaassen & de Vries hebben hier de unieke combinatie van hun ervaring en kennis samengebracht, toegepaste NLP is niet branche afhankelijk maar kan in elk bedrijf waar communicatie belangrijk is worden toegepast.

 

HOE WERKT NLP?

Met Neuro Linguistisch Programmeren leer je de onbewuste processen van jouw brein te herkennen zodat je met bewezen technieken verandering kunt aanbrengen. Door het inzetten van deze technieken krijg je inzicht in jouw 'beperkende' overtuigingen door deze te herkennen en in een ander perspectief te plaatsen ontstaat persoonlijke groei.

 

WAAR KAN IK NLP  VOOR GEBRUIKEN?

NLP wordt gebruikt voor uiteenlopende onderwerpen. Iedereen kan een andere reden hebben om NLP te gebruiken… Misschien wil je je communicatie verbeteren, leren omgaan met stress, uitdagingen trotseren op je werk en in je carrière of gewoon je zelfvertrouwen boosten.

 

Top 5 meest voorkomende redenen om een NLP-opleiding te doen: 

Jezelf willen ontplooien, ontwikkelen, groeien en bloeien

Je voelt dat er meer uit het leven te halen valt, maar hoe? NLP is perfect om te gebruiken als jij jezelf wilt ontplooien, ontwikkelen, groeien en bloeien. Jij snapt dat als jij meer tools in handen hebt om je gelukkig te voelen en beperkende gedachten los te laten, jij kunt kiezen om een leuker leven te leiden. Je krijgt meer zelfvertrouwen en dat stemmetje in jouw hoofd die zegt dat je het niet kan, verdwijnt. Waarom zou jij jezelf dat cadeautje niet geven?

Verbeteren van je werk/privé-balans

Veertig uur per week naar kantoor, naar een baan waar je geen voldoening meer uit haalt… Het is waarschijnlijk een nachtmerrie voor velen. NLP kan jou helpen om meer voldoening te halen uit jouw werk, door jou bijvoorbeeld de tools te geven om dat lastige gesprek met jouw baas of irritante collega aan te gaan. Daarnaast gaan wij uitgebreid kijken naar wat jij wil in het leven (ook op werk gebied) door goed naar jouw doelen te kijken.

Beter kunnen samenwerken en communiceren met anderen

Je gaat leren om makkelijker contact te maken, anderen beter te kunnen lezen/begrijpen en jezelf te kunnen uiten zoals jij dat wilt. Je gaat leren over emoties (waar deze vandaan komen en wat je er mee kunt), stemming en alles wat daar invloed op heeft. Hiermee heb jij meer keuzevrijheid over hoe jij wilt doen, wie jij wilt zijn en welke keuzes jij maakt.

Meer voldoening en succes in je carrière

Tijdens een NLP Practitioner ga jij volop met jouw doelen aan de slag, dus ook jouw doelen op werkgebied. Je gaat kijken naar wie jij bent en wat jij nu eigenlijk uit het leven wil halen. Ook ga je leren om op een effectieve manier te herkaderen, waarmee jij jouw huidige (werk)situatie vanuit een ander daglicht kunt gaan zien.

Om leren gaan met stress en burn-out

Tijdens een NLP-opleiding ga jij leren om te gaan met stress en burn-out gerelateerde klachten. Je gaat goed kijken naar waar het (daadwerkelijk) vandaan komt, hoe je hier mee om kunt gaan en hoe jij jouw leven zo in kunt richten dat dit in de toekomst minder gaat gebeuren.

 

ONTSTAAN VAN NLP?

NLP is ontstaan in de jaren 70 toen twee jonge wetenschappers, dr. Richard Bandler en dr. John Grinder, mensen bestudeerden die opvallend succesvol waren in hun werkveld, met name de volgende drie experts, Fritz PerlsVirginia Satir en Milton Erickson.

Bandler en Grinder ontdekten uit talloze observaties van gesprekken met hen de bijzondere structuren in hun communicatie, ze brachten deze structuren onder in modellen en technieken, die vervolgens weer konden worden overgedragen aan hen die óók succesvol wilden zijn op dat gebied. Op deze manier werden die structuren doelgericht, snel en effectief aangeleerd, in NLP termen noemt men dat modelleren, de wetenschap om een succesvolle techniek aan te leren.

 

IS NLP IETS VOOR MIJ?

Het antwoord daarop is JA !!! de feedback die wij krijgen van mensen welke een NLP opleiding hebben gevolgd is steevast hetzelfde

'dit had ik jaren eerder moeten doen'  

NLP wordt door jong en oud gebruikt of je nu introvert of extravert bent, theoretisch en praktisch onderlegd het maakt niet uit, de kracht van NLP zit hem in het stimuleren van persoonlijke groei door inzicht in eigen denken en handelen.